nedjelja, 21. prosinca 2008.

BIOKOVCI NA HIMALAJI



Tijekom mjeseca studenog naši planinari Ante Šarić član PD Biokovo i Sveti Jure te Josip Vukosav član PD Imotski boravili su u Nepalu i na Himalaji. O svom boravku prezentaciju su napravili u Makarskoj u vatrogasnom domu 16. prosinca pri proslavi Međunarodnog dana planina.

H I M A L A Y A 2008.

Za svakog planinara poseban su izazov Himalaye – Krov svijeta. Kako je to i moja dugogodišnja planinarska želja, nisam odbio poziv prijatelja iz Slovenije i pridružio sam se ekipi Evereset Trek, koja je u vremenu od 13. studenoga do 5. prosinca 2008. godine, boravila u Nepalu, s ciljem dvotjednog kružnog trekinga oko Mount Everesta s usponima na Gokyo Ri 5360 m i Khala Pathar 5550 m, a prešli smo i sedlo Cho La 5330 m između najvećih ledenjaka nepalskoj Himalayi, Ngozumbe i Khumbua.

Zbog zimskih uvjeta i nedostatka vremena (problemi s avionskim letovima u Indiji zbog terorizma u Bombayu) otpao je uspon na Imja Tse 6189 m.

Ekipa se sastojala od četrnaest Slovenaca i nas dvojice Hrvata, Ante Šarića iz Makarske i mene iz Imotskoga.

Iako je sezona penjanja po Himalayskim gorostasima završila u listopadu, ipak smo krenuli na najduži i najviši treking u neposrednu blizinu Everesta, Lhotsea, Cho Oyua, Makalua i drugih osamtisućnjaka.

Vremenske prilike su bile dobre jer početkom zime u Himalayama vrijeme je bez padavina, ali s niskim temperaturama. Osobito kad zađe sunce, živa se vrtoglavo spušta debelo ispod ništice, noću i do -15 stupnjeva Celzija.

Uz jak sjeverac s Tibeta i niske temperature trebalo je izdržati dva tjedna na visinama iznad 4500 metara, a od toga 4 dana iznad 5000 metara. Dnevne etape uspona i aklimatizacije na visinu iznosile su 15-20 km i od 500 do 1000 visinskih metara, a cijeli treking oko 200 km.

Pravila aklimatizacije smo se strogo držali, pa s visinskom bolesti nismo imali većih problema. Više-manje svi smo bili prehlađeni, s upalama grla i angina, a posebno smo patili od probavnih smetnji. Zbog specifične prehrane i nedostatka kisika kojega je na tim visinama svega 50% probava radi jako loše.

Zahvaljujući mojim planinarima iz HPD „IMOTSKI“ koji su mi pomogli u fizičkim pripremama, nisam imao nikakvih problema s kondicijom i snagom.

Bez obzira na sve zdravstvene probleme, uspješno smo završili trening.


Do povratka kući razgledali smo kulturnu i povijesnu baštinu Nepala u okolici Kathmandua, kao Pashupatinath, Patan, Bhaktapur, Bouddhanath, Swayambhunath, Durbar Square i druge znamenitosti budizma i hinduizma.

tekst i foto Joško Vukosav

Nema komentara: