nedjelja, 17. svibnja 2009.

Planinarski križ sa crkvice svetog Jure /2/
Nakon poslane poruke kroz prethodni tekst javili su se planinari iz Planinarskog društva "Tajan" Zavidovići te smo organizirali njihov dolazak na Biokovo.

Dana 9. svibnja 2009. godine 18 planinara iz Zavidovića stiglo je u Zagvozd gdje su primljeni od strane HPD "Sveti Jure".

Planinari oba društva primljeni su u poglavarstvu općine od strane načelnika Miroslava Gaće sa suradnicima, istom prigodom razmijenjeni su pokloni te su upoznati sa poviješću Zabiokovlja.

U organizaciji društva organiziran je planinarski izlet stazom sa prijevoja Turija do vrha i crkvice Svetog Jure. Nakon četverosatnog uspona planinari su se okupili ispred crkvice iz koje je iznesen križ planinara iz Zavidovića koji je donesen davne 1933. godine.

Planinari su nas upoznali da dokumenata i pisanih tragova za sada nisu pronašli, ali znaju da je sekcija Društva planinara BIH u Zavidovićima postojala i da su je činili ugledni vlasnici poduzeća podrijetlom iz Austrije i Njemačke.

Delegacija planinara iz Zavidovića na čelu sa predsjednikom društva Šemsudinom Mačkom obećala je pronaći dokumentaciju i potom posjetiti Biokovo, a planinari iz svih planinarskih društva biti će im domaćini.


Tekst i slike: Stjepan Roglić

Nema komentara: