ponedjeljak, 3. prosinca 2007.

Biokovo-vrh sveti Jure-televizijski odašiljač

Odašiljač Biokovo lociran je na Sv. Juri (1762m) najvišem vrhu planinskog masiva Biokovo i premda je Sv. Jure drugi po redu vrh u Hrvatskoj, sama zgrada i tehnički pogon mogu se smatrati najvišim objektom i radnim mjestom u Hrvatskoj.


Biokovo - Sv. Jure

Sv. JURE (1762 m), kamenita je kupola s malom zaravni na kojem je postavljena zgrada objekta Biokovo. Na mjestu današnjeg objekta nalazila se nekoć kapelica Sv. Jure, po kojoj je vrh dobio ime. Kapelica je nakon gradnje objekta izmaknuta i nalazi se neposredno uz ogradu objekta. Sa vrha sv. Jure se pruža izvanredan vidik na biokovsku visoravan i njezine nebrojene ponikve, nalik mjesečevu pejzažu. Za lijepa vremena vidi se Imotsko polje s kotlovima Crvenog i Modrog jezera, a preko mora Apeninsko gorje u Italiji. Sjeverno, ispod vrha ističe se u krševitoj okolici kotlina Razvale, puna rastresitog kamenog materijala. Na njezino tjeme vodi niz staza što se probijaju kroz stijene na prvi pogled neprolazne, a na sam vrh vodi asfaltna cesta, najviša cesta u Hrvatskoj.Biokovo je masiv što se pruža od prijevoja Dubci (288 m) na cesti Brela - Zadvarje do prijevoja Staza (897 m) na cesti Tučepi - Kozica u dužinu od po prilici 25 km. Imenom Biokovo obuhvaćen je dakle samo dio onog neprekinutog lanca što se pruža od Cetine do Neretve u dužinu od preko 50 km. U sjeverozapadnom smjeru na Biokovo se nastavljaju planine Dovanj i Omiška Dinara, a na jugoistočni Rilić-planina. U poprečnom smjeru planina je vrlo uska. U svom najvišemu dijelu, između Velikog Brda i Turije, široka je samo 7 km. U pejzažu je osobito značajno da je greben s najvišim stijenama samo 3 km zračne linije od mora.
Osim bogate mediteranske flore na planini Biokovo pronaći ćete i nekoliko endemskih biljnih vrsta poput biokovskog zvonca (Edraianthus pumilio) ili suličaste zečine (Centaurea cuspidata). Od životinjskih vrsta posebno su atraktivne divokoze i mufloni te ptice kamenjarka i suri orao. Zbog navedenih znamenitosti Biokovo je 1981 godine proglašeno zaštićenim parkom.
Od 1965 godine kada je objekt Biokovo izgrađen, pa sve do travnja 2002 djeluje u sustavu Odašiljača i veza Hrvatske radio-televizije. Obzirom na lokaciju, svakako je najzahtjevniji i najskuplji glede održavanja kvalitete emitiranja i humanih uvjeta rada. U zimskom periodu od prosinca do svibnja, zbog visokih snježnih nanosa, nemoguć je pristup motornim vozilima. Prosjek pješačenja iznosi 5 sati, a najdulje zabilježeno pješaćenje na objekt je 24 sata.
Pojedine dionice (usjeci u brdu, klisure) ne mogu se priječi bez primjerene alpinističke opreme i znanja. Gotovo svaka zimska smjena pračena je pripadnicima Gorske službe spasavanja iz Makarske. Svojim radio-televizijskim signalom, što izravno a što preko pretvaračke mreže objekt Biokovo pokriva, gotovo svu Srednju Dalmaciju s pripadajućim otočjem i zaleđem, a i južne dijelove susjedne nam Bosne i Hercegovine.


Sa objekta Biokovo se odašilju televizijski i radijski programi sa slijedećim parametrima:
Televizijski program Kanal
HTV1 9
HTV2 41
RTL 45
Nova TV 68
A TV 62
FTV 2 BiH 39
Radio program Frekvencija MHz
HR1 89,7
HR2 98,9
Radio Split 102,0
Katolički radio 107,9
Radio Mir Međugorje 101,5
Radio Herceg Bosna, Mostar 103,9

Stjepan Roglić

Nema komentara: