petak, 14. prosinca 2007.

Istraživanje Baba jameNakon niza uspješnih akcija Eko – etno udruga Vrdol iz Župe u suradnji sa Speleološkim odsjekom Hrvatskog planinarskog društva Biokovo iz Makarske, organizirala je u nedjelju istraživanje Baba jame u Rašćanskom zaseoku Pandžići. Povod okpupljanju bio je i snimanje video zapisa koji će biti dio materijala o Župsko – Rašćanskom kraju s kojim se planira prezentirati bogatstvo i vrijednost ovog prostora.

Velika količina snijega i neprohodnost ceste nije bila prepreka da se planirano realizira, pa je uz iznimne napore terenaca pristup selu bio olakšan. Uspinjući se uskom i krivudavom cestom značila ljudima koji su nekad živjeli u tom zabačenom zabiokovskom zaseoku. Naš domaćin Drago Pandžić ispričao nam je kakvim su se naporima, mukama i problemima ti vrijedni ljudi i entuzijasti susreli gradeći toliko željeni put u svijet. Iako struja nikada do sela nije došla, stupovi i žice govore o nekom vremenu kada se ideja nije realizirala do kraja, a preostali stariji stanovnici sela odselili u nešto bliže Donje Rašćane.

Vrijedni samozatajni Vrdolci okupili su se u velikom broju da pripomognemo u akciji, a svojim prisustvom potporu je dao i don Ivan Turić pohvalivši napore i želju članova udruge da doprinose boljem promicanju vrijednosti Zabiokovlja.

Napisao i snimio Stipe Bušelić
Priredio Stjepan Roglić

Nema komentara: